Παραγωγή 2006, Colour, 97 λεπτά
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Γιώργος Σταμπουλόπουλος
Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας
Μουσική: Χρίστος Παπαγεωργίου
Σκηνικά/Κοστούμια: Κική Πίττα
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Παραγωγός: Μιχάλης Παναγιωτόπουλος
Παραγωγή: Metavision SA
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ ΑΕ, NOVA
Πρωταγωνιστούν: Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Στάνκογλου, Γιάννος Περλέγκας, Γκέϊσι Ζίου, Σοφία Ολυμπίου, Κοσμάς Ζαχάρωφ και ο Γιώργος Διαλεγμένος
Γ΄ Κρατικό Βραβείο Ποιότητας καλύτερης ταινίας και
Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006.
Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας (2007).
Επίσημη εκπροσώπηση της Ελλάδας στο 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα το 2008
Περίληψη
Ελλάδα, μέσα δεκαετίας ‘50. Μετεμφυλιακή περίοδος.
Σ’ ένα χωριό εμφανίζεται ξαφνικά η Πανδώρα. Ελληνοαμερικάνα που δουλεύει στο ΡΧ της κοντινής αμερικάνικης Βάσης, και που ισχυρίζεται ότι η μάνα της ήτανε από ‘δω. Η παρουσία της και μόνο μαζί με το “αμερικάνα” εντυπωσιάζει και, όπως θυμάται σήμερα ο Βασίλης ‒εξηντάρης πια‒ το χωριό αναστατώνεται. Ο Βασίλης τότε ήτανε παιδί και μεγάλωνε κοντά στο θειο του, τον Κωστή, αδελφό του πατέρα του, τού Μάνου, που ήταν ακόμα εξορία.
Ο Κωστής ερωτεύεται την Πανδώρα και την προσκαλεί να μείνει σπίτι του, κι αυτή (όπως κι η μυθική συνονόματή της) εισβάλλει στη ζωή του, αλλά και στη ζωή της κοινωνίας του χωριού. Οι κάτοικοί του ζουν για ένα διάστημα μαζί της το “αμερικάνικο όνειρο”, κι όταν αυτή ανοίγει μια “αμερικάνικη αγορά” τα ήθη αρχίζουν να αλλοιώνονται κι η αλλοτρίωση αρχίζει.
Όταν γυρίζει ο Μάνος απ’ την εξορία, η διαδικασία μετάλλαξης ‒σύμπτωμα που αυτή την εποχή συναντάται σ’ όλη την Ελλάδα‒ έχει ήδη προχωρήσει.
Με πρόσχημα το εργοστάσιο, ιδιοκτησίας των δύο αδελφών, που προπολεμικά έδινε ρεύμα στο χωριό και που η Πανδώρα περιμένει να επιδιορθωθεί απ’ τον Μάνο για να ‘χει ηλεκτρικό για τις επιχειρήσεις της, τον προκαλεί ερωτικά αλλά αυτός την απωθεί. Η ρήξη ανάμεσά τους ύστερα απ’ αυτό είναι οριστική, και στη συνέχεια, όταν συμβαίνει ένα περίεργο “ατύχημα”, που για πολλούς είναι δολοφονία, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.
Ο Μάνος, αν κι έχει εναντίον του τον χαρακτηρισμό του “αριστερού” ψάχνει, και τελικά τα καταφέρνει ν’ αποκαλύψει την αλήθεια. Η Πανδώρα και οι φίλοι της (αμερικάνοι από τη Βάση) ανήκουν σε μια σπείρα λαθρεμπόρων. Το χωριό, απέναντι απ’ τις Ιταλικές ακτές, είναι ιδεώδες για τη δράση τους, κι η Πανδώρα, ως βιτρίνα, έφτιαξε το παραμύθι της καταγωγής της από ‘δω για να κινείται ελεύθερα χωρίς να την υποψιάζονται.
Για τον Κωστή η αποκάλυψη είναι οδυνηρή. Και, τη στιγμή που εκείνη, θορυβημένη από τις εξελίξεις ετοιμαζόταν να το σκάσει, την πυροβολεί, και στη συνέχεια, νομίζοντας πως την σκότωσε, αυτοκτονεί. Αυτά συμβαίνουνε την ίδια ώρα που το εργοστάσιο παίρνει μπρος, το χωριό φωτίζεται, κι οι φίλοι της συλλαμβάνονται απ’ τις αμερικάνικες αρχές.